وقت صبح – اتحادیه اروپا ۸ فرمانده نظامی و رئیس پلیس و سه زندان ایرانی را تحت تحریمهای خود قرار داده است. لیلا واثقی فرماندار شهر قدس یا قلعه حسن خان از جمله اشخاص تحت تحریم قرار گرفته است.
لیلا واثقی کیست؟
واثقی سال 1352 در استان مازندران، شهر ساری متولد شده در یک خانواده ی کاملا متوسط اولین دختر خانواده بوده و یک برادر بزرگتر داشته است.
واثقی خواهری داشته که یک سال از او کوچکتر بود و در آن دوران بدلیل بیماری سرطان فوت کرد. او میگوید این موضوع باعث شد تا شرایط روحی سختی را بگذراند.
او در مورد این دوران به اسپوتنیک گفت: در همین زمان بود که با همسرم آشنا شدم و نامزد کردم. به دلیل علاقه همسرم به اینکه هر دوی ما در یک رشته تحصیل نکنیم وارد رشته ی اقتصاد شدم و در دانشگاه بابلسر پذیرفته شدم .
در آنجا دانشجوی نمونه بودم، تحصیل در رشته ی اقتصاد در ابتدا برایم خوشایند نبود اما یکی از اساتید من که فارق التحصیل یکی از دانشگاه های معتبر انگلیس بود برایم توضیح داد که خارج از ایران حقوق و اقتصاد جزو رشته های بسیار خوب هستند و این برای من انگیزه شد.
در این دوران بورسیه کشور ترکیه شدم اما به دلیل شرایط زندگی ام (نامزد بودن) به ترکیه نرفتم و وارد بازار کار شدم، حدود یک سال در دانشگاه علامه مقدس نوری در نور کار کردم.
پس از آن دوباره کنکور دادم در شرایطی که حالا ازدواج کرده بودم، همسرم هم سرباز بود و دختر اولم را نیز 2 ماهه باردار بود، با رتبه ی 5 وارد رشته اقتصاد انرژی نفت و گاز در دانشگاه تهران شدم.
ماجرای لیلا واثقی و تیراندازی
رویداد 24 در مورد او می نویسد: لیلا واثقی فرماندار قلعه حسن خان در پی اعتراضات به افزایش قیمت بنزین، در مصاحبهای گفته بود دستور تیر صادر کرده است.
سخنان او در آبان 98 موجی از واکنشها را به همراه داشته است. او دستور شلیک به معترضانی که قصد ورود به فرمانداری شهر قدس (قلعه حسن خان) را داشتند صادر کرده است.
حامیان او گفتهاند اقدامش درست بوده و منتقدان او، سخنانش را نوعی اعتراف تلقی کردند و گفتند به خاطر صدور فرمان تیر به معترضان باید محاکمه شود.
البته برخی نیز نوشتند او به خاطر هراسش چنین فرمانی صادر کرده است؛ اگرنه قرار نبوده نیروهای کشور خارجی او را به اسارت ببرند که او این چنین فرمانی صادر کرده است.
لیلا واثقی درباره اتفاقات آن روز میگوید دوبار به مردم در این مورد هشدار داده بود که احتمال تیراندازی است.
«معترضان در را شکستند و وارد شدند. سینه سپر میکردند و میگفتند اگر میتوانید ما را بزنید. چون میدانستند نیروی انتظامی دستور شلیک ندارد. به نیروی انتظامی دستور دادم به هر کس که وارد ساختمان فرمانداری شد شلیک کند.»
واثقی البته تاکید دارد بعد از تیر هوایی، معترضین صحنه را ترک کردند با این حال قسمت دوم صحبتهای او در فضای مجازی شنیده نشد.
واکنش ها به اظهارات لیلا واثقی
احسان مازندرانی روزنامه نگار در توییتی نوشت: «معتقدم فرماندار شهر قدس را نه بخاطر دستوری که ادعا میکند صادر کرده بلکه برای EQ حداقلی و عدم صلاحیت مدیریتی باید برکنار کرد. کسی که نمیداند در مقابل دوربین چه بگوید حتی اگر آنچه کرده در فهرست وظایفش باشد، فاقد هوش هیجانی کافی است. رییس شورای تامین نباید خنگ باشد!»
کامبیز نوروزی حقوقدان میگوید: «خانم لیلا واثقی با صداقت گفته دستور تیر صادر کرده اما در اظهارات او تبختر و خوی خشونت دیده میشود و باید از این اتفاق تحقیق و تفحص کرد تا مشخص شود نتیجه دستور تیر چه بوده، آیا کسی به خاطر این دستور کشته شده و اینکه آیا بدون صدور فرمان آتش امکان حراست از ساختمان فرمانداری نبود؟»
نوروزی بر پایه سخنان لیلا واثقی که گفته «ماموران حفاظت فرمانداری برای حفاظت از شهرداری رفته بودند» به این نتیجه رسیده که «اگر آنها در محل فرمانداری بودند، قادر به مهار مهاجمان بودند و با رفتاری اصولی و حرفهای نیازی به شلیک گلوله نبود.»
محمودی شاه نشین نماینده مجلس درباره تخریبهای شهر قدس میگوید «ساختمان شهرداری شهر قدس تغییر کرده و شهرداری از ساختمانی دیگری خدمات میدهد فرمانداری به جای خود برگشته چون تخریب ساختمان فرمانداری جزئی بوده، تنها مشکل در شهر قدس از بین رفتن مرکز دیالیز امام علی است که روزانه حداقل ۷۵ نفر در سه شیفت دیالیز میشدند این مکان به حدی تخریب شده که امکان جایگزینی برای آن نیست. باید هر چه سریعتر مکان دیگری در نظر گرفته شود.