انتخابات رياستجمهوري در ايران گويا براي عدهاي هر 4 سال يك بار تنوعي است در زندگي سياسيشان! كساني كه هر 4 سال تا زمزمه برگزاري انتخابات در فضاي سياسي كشور شنيده ميشود، نامشان بر زبانها ميافتد.
اين موضوع آنقدر تكرار شده كه حتي برخي از چهرههاي سياسي كه ساليان سال در مناصب مهم فعاليت ميكردهاند، حالا مردم آنان را بيشتر با حضورشان در انتخابات رياستجمهوري ميشناسند.
طي دورههاي گذشته هم چند بار شاهد اين اتفاق بودهايم كه يك كانديدا با اينكه در ادوار گذشته نتوانسته اعتماد مردم را جلب كند و به «پاستور» برسد براي دو و حتي چند نوبت وارد عرصه رقابت شده و گويا قرار است انتخابات 1400 نيز شاهد اين تكرار چهرهها باشيم.
آنچنان كه از شواهد پيداست محمدباقر قاليباف كه ازجمله اين چهرههاي ثابت انتخاباتي است و حالا البته پس از نخستين توفيق در يك انتخابات، كليددار «بهارستان»، ميخواهد بار ديگر در انتخابات رياستجمهوري 1400 نامنويسي كند.بهغيراز او هم سيدمحمد غرضي و محسن رضايي ازجمله كساني هستند كه احتمالا دوباره در انتخابات نامنويسي كنند.
در اين باره اسماعيل گرامي مقدم فعال سياسي اصلاحطلب و از اعضاي حزب اعتماد ملي به «اعتماد» ميگويد: كه اين اقدام نادر و منحصر به فرد ايران است. جداي از اين يك رسم ديگر هم در انتخابات رياستجمهوري ايران درحال شكلگيري است.
فردي كه يك دوره 8 ساله رييسجمهوري بوده دو يا حتي چندباره بخواهد در انتخابات شركت كند. دوره قبل محمود احمدينژاد با وجود توصيه نهي كانديداتوري، به وزارت كشور رفت و نامنويسي كرد و اين دوره هم درباره او زمزمههايي به گوش ميرسد.
علاوه بر اين، عدهاي هم سخن از كانديداتوري سيدمحمد خاتمي رييسجمهوري دولت اصلاحات به عنوان گزينه مطلوب اصلاحطلبان سخن به ميان آورده و ميگويند كه چه خوب است كه او در انتخابات ثبتنام كند.
جابجایی روسای قوا بین قوه ها بداخلاقی ست
گرامی مقدم درباره تبعات منفب ابن کاندیداتوری ها گفت: اينكه فردي در رأس يكي از قواي كشور است و بيشتر از چند ماه نيست كه ايشان به اين سمت رسيده و حالا بخواهد اين سمت را رها كند، استعفا بدهد براي اينكه در انتخابات يك قوه ديگر شركت كند، اين اتفاق اساسا دهنكجي به مردم و ترويج بداخلاقي است.
اين اتفاق اعتماد عمومي را از بين ميبرد. اينكه فردي كه در حال حاضر در يكي از قوا در حال خدمت است و هنوز آنقدر زمان نگذشته كه توان خود را در اين قوه نشان دهد، براي قوه ديگر خيز برميدارد، نشان ميدهد كه آن شخص صرفا در پي قدرتطلبي است. كسي كه صرفا قصد دارد جايگاه قدرت را به دست آورد، نميتواند در آينده، كاري اساسي براي رفع بسياري از مشكلات مردم داشته باشد.
گرامی مقدم در ارتباط با تاثیر بر افکار عمومی می گوید: اين كه روساي قوه فعلي دنبال رسيدن به رياست قوه ديگري باشند، در واقع با زبان بيزباني ميگويند كه به ما اعتماد نكنيد.
اين حركت آنان خطاب به مردم اين پيام را دارد كه مردم اعتمادتان از ما سلب شود. به همين خاطر هم هست كه مسائل را غير واقعي مطرح ميكنند. مثلا يكي از روساي قوا ميگويد كه تحريمها اثري بر زندگي مردم و كشور و مشكلات جاري ندارد و صرفا مديريت دولت كنوني باعث شده كه ايران در چنين وضعيتي قرار بگيرد. اين اظهارنظر غير واقعي و توهمآميز است.
چراكه خيلي وقت است كه خزانه دولت از ارز خالي شده و در مقابل، بهخاطر نيازهاي ضروري كشور دچار مشكل شدهايم.
همين هم باعث افزايش قيمت ارز ميشود و به تبع ارزش ريال كاهش پيدا ميكند و شاهد هستيم كه گراني به وجود آمده است. اين سلسله اتفاق به دولت فعلي و حتي به دولت قبل از آن هم ارتباطي ندارد چون تحريم اثر خودش را ميگذارد ولي اين فرد كه خود را نامزد احتمالي ميداند متأسفانه مسائل را وارونه جلوه ميدهد و همه مشكلات ناشي از تحريم را به گردن دولت مياندازد.
در گذشته نيز يك مساله غير واقعي را مطرح ميكردند مثلا وقتي كه ريال در برابر دلار كاهش پيدا ميكرد ميگفتند ما تمام مبادلات را با يورو يا ساير ارزها انجام ميدهيم اما مشاهده كرديم كه اين اقدام ميسر نيست.
كارشناسان اقتصادي توضيح دادند كه وقتي ارزش ريال در برابر دلار كاهش پيدا ميكند در واقع در برابر تمام ارزها ارزش ريال ريزش ميكند. ما بايد توليد و صادرات داشته باشيم تا ارز وارد كشور شود و به اين ترتيب بتوان ارزش ريال را تقويت كرد.
گرامی مقدم می افزاید: از نظر من غيرواقعي جلوه دادن و انتزاعي برخورد كردن خيانت به مسائل ملي است. اينكه ما صرفا به فكر اين باشيم كه خود ما يا باند ما در قدرت حضور داشته باشند، بدون اينكه نگاهي به حل معضلات كشور و جلب اعتماد عمومي داشته باشيم صرفا در اين مسير حركت كردهايم كه سرمايه اجتماعي را نابود كنيم.
منبع:شرق