به گزارش وقت صبح به نقل از ایسنا، انتشار کلیپ تلخ و دردناک از تلفات ۷۵۰ رأس دام در روستای کوهستانی «چمن ساور» کردکوی بار دیگر زخم کهنه کمبود نهادههای دامی و مشکلات بیشمار دامداران در این خطه شمالی را باز کرد.
کلیپ تلخ
در این کلیپ یک دامدار اهل روستای چمن ساور کردکوی ضمن گله مندی از مسئولان، جهاد کشاورزی را عامل بروز این اتفاق تلخ میداند و میگوید نبود نهاده دامی دامهای او را به این روز انداخته است.
این اتفاق در حالی رخ داد که بهمن ماه سال جاری نیز جمعی از اعضای تعاونیهای دامداران استان گلستان از توزیع نامناسب خوراک دام گلهمند بودند و در اعتراض به آن تجمع کرده بودند.
با این وجود در حالی که پیشبینیها در تأمین نهاده دامی وقوع یک بحران را هشدار میداد اما متأسفانه مسئولان اقدام عاجل و اثرگذار در این خصوص نداشتند.
از آنجایی که این دسته از مسئولان برنامه جدی و عملی برای مواجهه با بحران ندارند و با وقوع بحران تازه به فکر چاره اندیشی میافتند امروز هم که چنین اتفاق ناگواری در استان رخ داد از پاسخگویی طفره میروند.
متأسفانه پیگیریها و تماسهای متعدد ما با معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی استان گلستان و همچنین فرماندار کردکوی بینتیجه ماند.
دامپزشکی توضیح میدهد
اما برای اطلاع از علت دقیق این حادثه به سراغ رئیس اداره دامپزشکی شهرستان کردکوی رفتیم تا نتایج کالبدگشایی دامهای تلفات شده را از وی جویا شویم.
حسین مهینی در این باره به خبرنگار ایسنا گفت: در موضوع تلفات دام در روستای چمن ساور کردکوی مجموعه یک سری عوامل دست به دست یکدیگر دادند و موجب تلفات گله شده است، یکی از مسائل این بود که این دامدار خوراک کافی را به تعداد دام تهیه ندیده بود و کلاً گله از لحاظ انرژی، مواد مغذی و ویتامینها ضعیف بود و لاغری مفرط مشهود بود.
وی اضافه کرد: از طرفی گله این دامدار درگیر بیماریهای انگلی داخلی و بیرونی بود، بنده شخصاً لاشه را باز کردم از طرفی به گفته این دامدار، گوسفندان برای مدت طولانی در فضای نامناسب نگه داری میشدند، طوری که برای گرم نگه داشتن محیط، گوسفندان را حدود ۲۵ الی ۳۰ روز در فضای نامناسب و با ارتفاع ۱۵۰ سانتی متری و سربسته نگه داری میکردند که گاز آمونیاک ایجاد شده در تلفات دام مؤثر بوده است.
کالبدشکافی
رئیس اداره دامپزشکی شهرستان کردکوی با بیان اینکه کالبدگشایی دامهای تلف شده انجام شده است، تصریح کرد: در واقع مجموعه عوامل اعم از نبود خوراک دام، بارش سنگین برف و سرمازدگی، انرژی ناکافی و وجود بیماریهای انگلی در گله و همچنین وضعیت نامناسب بهداشتی و غیراصولی موجب تلف شدن دامهای این دامدار شده است.
مهینی تأکید کرد: پس از کالبدشکافی و باز کردن لاشهها ردی از بیماری ویروسی و میکروبی مشاهده نکردم و تنها مورد وجود بیماری انگلی و پنومونی ریهها به دلیل گاز آمونیاک و نگه داری طولانی مدت در فضای بسته و ارتفاع زیاد در دامها بوده است.
وی با بیان اینکه تاکنون چنین اتفاق مشابهی بر اثر کمبود نهادهها در کردکوی رخ نداده است، خاطرنشان کرد: بنده با دامداران دیگر در اطراف این دامداری نیز صحبت کردم آنها تلفات نداشتند و اگر بیماری بود دامداران دیگر نیز باید دچار تلفات میشدند، البته این دامدار هم گفته بود که به دلیل بارش برف سنگین نتوانست خوراک کافی را برای دامها فراهم کند، در واقع نگه داری نامناسب دام، بیماریهای انگلی پایه، ضعف عمومی در گله و سرمازدگی موجب تلف شدن این دامها شده است.