استانداری سیستان و بلوچستان میگوید این سوخت برها کسانی بودند که خارج از طرح رزاق اقدام به انتقال سوخت میکردند و درواقع بهطور غیرقانونی اقدام به این کار میکردند این افراد با تجمع در پشت مرز قصد داشتند از محل گذر مرزی وارد شوند.
بهمنظور تأمین معیشت مرزنشینان، طرح موسوم به «طرح رزاق» در استانهای مرزی بهویژه در سیستان و بلوچستان اجرایی شد تا افراد کمبضاعت و بیدرآمد تا شعاع 20 کیلومتری مرز بهصورت قانونی از فروش سوخت سهیم شده و معاش آنها تأمین شود.
طرح رزاق سپاه باهدف مقابله با خروج غیرقانونی سرمایه کشور، جلوگیری از حوادث جادهای و قانونمند کردن فروش سوخت در نقاط مرزی به اجرا درآمد تا از این طریق ضمن ساماندهی مرز، اشتغال پایدار برای مرزنشینان ایجاد شود.
حادثه سراوان چگونه به وجود آمد؟
ساعت هشت صبح دوشنبه چهارم اسفندماه ۹۹ در منطقه شمسر که مرزی گذری این طرح ایجادشده و توسط نیروهای نظامی کنترل میشود تجمع زیادی از جمعیت سوخت برها ایجاد میشود. استانداری سیستان و بلوچستان میگوید این سوخت برها کسانی بودند که خارج از طرح رزاق اقدام به انتقال سوخت میکردند و درواقع بهطور غیرقانونی اقدام به این کار میکردند این افراد با تجمع در پشت مرز قصد داشتند از محل گذر مرزی وارد شوند.
به گفته معاون امنیتی استانداری سیستان بیش از ۲ ساعت با این افراد مذاکره شده که خویشتنداری کنند و در چهارچوب قواعدی که برای این گذرگاه مرزی در نظر گرفتهشده از همان گذر عبور کنند اما در آنسوی مرز مأموران پاکستانی اقدام به تیراندازی میکنند و این امر باعث هجوم این سوخت برها میشود.
بیشتر بخوانید: قتل مسلحانه در سراوان
به گفته این مقام محلی پس از تیراندازی از سوی مرز پاکستان این افراد با شکست درها و ایجاد خسارت وارد گذرگاه مرزی میشوند که در بین این جمعیت براثر تیراندازی از آنطرف مرز یک نفر کشته و چهار نفر مجروح میشوند. بخشی از جمعیت به پاسگاه شمسر حملهور میشوند. مقامهای محلی میگویند معترضان موتور یکی از مأموران را آتش زده و شیشه خودروها را شکستند و قصد ورود به پاسگاه را داشتند با هجوم به پاسگاه، مأموران مجبور به تیراندازی شدهاند در این تیراندازی تعدادی مجروح میشوند و جمعیت پس از مدتی متفرق شده است.
به گفته معاون استاندار سیستان و بلوچستان مجروحان این حادثه به بیمارستان منتقل میشوند و متأسفانه یک نفر در بیمارستان فوت میکند.
به دنبال این حوادث و فوت این مجروح، افرادی به سمت فرمانداری سراوان هجوم آوردند و خساراتی را به اموال فرمانداری وارد کردند که بلافاصله این افراد متفرق شدند.
واکنشها به این اتفاق
پسازاین اتفاق نماینده مردم سقز و بانه و عضو مجمع نمایندگان استان کردستان در مجلس شورای اسلامی در توئیتی به لزوم محرومیتزدایی در شهرهای مرزی اشاره کرد و نوشت:”حوادث اخیر سیستان و بلوچستان را که شنیدم برایم تازگی نداشت چون مردمان مناطق مرزی غرب کشور هم همین مشکلات و آسیبها را دیدهاند.آیا زمان آن فرا نرسیده است که رویکرد ژئوپلیتیک کشور به مناطق مرزی تغییر کند؟”
رسول منتجب نیا نیز در نامهای خطاب به حسن روحانی حادثه سراوان را بسیار تلخ و ناگوار توصیف کرد و نوشت: این حادثه که باعث نگرانی و عصبانیت مردم شریف و وفادار سیستان و بلوچستان شد، بار دیگر همه مسئولان و اولیاء امور را به این باور عمیق میرساند که برخورد با مسائل فرهنگی و مشکلات اقتصادی با نگاه امنیتی و نظامی – انتظامی، نه منطقی و عقلانی است و نه مفید و کارآمد.
فدا حسین مالکی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی هم با اشاره به ملاقات وی با سفیر پاکستان در مجلس، گفت: موضوع داد و ستد سوخت و سایر کالاها که از مسیر مرز می گذرد باید شکل قانونی بگیرد.
به گفته وی به پیشنهاد سفیر پاکستان قرار است 6 نقطه مرزی توسط کمیسیون مشترک میان ایران و پاکستان، مورد مطالعه و بررسی قرار می گیرد تا بازارچه مرزی ایجاد شود.
منبع: اقتصاد نیوز