اصغر فرهادی بالاخره درباره ادعای سرقت هنری به حرف آمد
اصغر فرهادی برای اولین بار در انظار عمومی درباره اتهام سرقت هنری فیلم «قهرمان» صحبت کرد و این موضوع را به شدت تکذیب کرد.
به گزارش وقت صبح به نقل از صبا، سال ۱۴۰۰ و همزمان با اکران فیلم سینمایی قهرمان، ساخته اصغر فرهادی، یکی از شاگردان کارگاه اصغر فرهادی مدعی شد فیلم قهرمان از روی ایده مستند او سرقت شده است. آزاده مسیح زاده گفته بود قهرمان سرقتی از مستند «دو سر برد، دو سر باخت» ساخته وی است.
حال و پس از گذشت مدتی از این ماجراها اصغر فرهادی که امسال داور هفتادوپنجمین جشنواره فیلم کن است، بعدازظهر سهشنبه، ۲۷ اردیبهشت، در گفتوگویی در حاشیه این رویداد هنری، برای نخستین بار، درباره اتهام سرقت سینمایی در ساخت فیلم قهرمان سخن گفت…
کارگردان ایرانی برنده اسکار در کنفرانس خبری هیات داوران جشنواره کن گفت: فیلم من بر اساس آن مستند نبود. من فکر میکنم موضوع بدون شک روشن خواهد شد و متاسفم که اینقدر احساس بد ایجاد شده است.
دادگاهی در ایران در حال رسیدگی به پروندهای است که یک دانشجوی سابق فرهادی به نام آزاده مسیح زاده او را متهم کرده که ایده فیلمش را از مستندی که در سال ۲۰۱۴ در کارگاهی در تهران ساخته بود کپی کرده است.
پخش اطلاعات نادرست
اصغر فرهادی در کنفرانس مطبوعاتی امروز جشنواره در این باره گفت: من هیچ وقت مستقیما در این مورد صحبت نکرده ام. بسیاری از اطلاعات منتشر شده رسانهها که شما گرفته اید، اطلاعات نادرست بود و بعدا اصلاح شد. بنابراین فکر میکنم باید با توجه به اطلاعات صحیح، وضعیت را تصحیح کنیم.
این کارگردان افزود: این مستند چیزی بود که من در یک کارگاه فیلمسازی دیدم. من در مورد آن با دانشجویم صحبت کردم. اما خیلی بعد فیلم «قهرمان» را ساختم و نمیتوان به آن به عنوان یک سرقت ادبی نگاه کرد. در واقع در «قهرمان» آنچه در فیلم وجود دارد چیزی کاملا متفاوت است.
کارگردان «فروشنده» تصریح کرد: ما باید ببینیم چرا برخی از روزنامه نگاران این اطلاعات نادرست را منتشر کرده اند. کاری که ما انجام میدهیم ساختن فیلمهای داستانی است و کاری که من در فیلم «قهرمان» انجام دادم به کارگاهی که به آن اشاره کردم مربوط نیست.
فیلم من بر اساس یک رویداد روز بود. این مستند و فیلم من صرفا بر اساس اتفاقی است که دو سال قبل از کارگاه رخ داده است. وقتی رویدادی رخ میدهد و توسط مطبوعات کشف میشود، آنگاه به اطلاعات عمومی تبدیل میشود و میتوانید کاری را که دوست دارید با آن انجام دهید میتوانید داستانی بنویسید یا فیلمی درباره آن رویداد بسازید بدون اینکه یکی کپی دیگری باشد.
تفاوت قرائت قهرمان و آن فیلم مستند
فرهادی افزود: شما میتوانید به اطلاعات مربوط به این اتفاق نگاه کنید، فیلم «قهرمان» تنها یک تفسیر از این اتفاق است در حالی که آن مستند یک کارِ براساس مدرک و سند بود، اصلا آن برداشت نبود.
کارگردان «جدایی» تاکید کرد: روزنامهای که به آن اشاره میکنید که در مورد سرقت ادبی در آن صحبت شده در واقع اطلاعاتش صحیح نیست و این مورد توسط مراجع مذهبی در حال بررسی است. یک هیات منصفه برای قضاوت در این پرونده وجود دارد. اما ما نمیدانیم که این پرونده چه زمانی رسیدگی خواهد شد. این یک فرآیند بسیار طولانی است.
فرهادی در پایان خاطرنشان کرد: بدیهی است که این اتفاق مقداری احساس ناخوشایندی ایجاد کرده است، اما فیلم من بر اساس مستند ساخته نشده است. حتی پیشنهاد شد که درآمد فیلم بین ما تقسیم شود.
فکر میکنم بدون شک موضوع روشن خواهد شد و متاسفم که اینقدر احساس بد ایجاد شده است. اما امیدوارم این اطلاعات اشتباهی که در مورد این موضوع نوشته شده اصلاح شود. حتی در اخبار گفته شده است که من محکوم شدهام که اشتباه است.