وام ودیعه مسکن به کدام مستاجران رسید؟
از میان حدود ۶ میلیون و ۶۰۰ هزار خانوار ایرانی تاکنون فقط ۱۰۰ هزار نفر یعنی ۱٫۵ درصد از جامعه هدف موفق به دریافت وام ودیعه مسکن شدهاند. متقاضیان، بانکها را در این ماجرا بیش از بقیه مقصر میدانند و همچنان از برخورد جزیرهای آنها گلایهمندند.
به گفته معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی، براساس آخرین آمار نفوس و مسکن در سال ۹۵، ۱۸ میلیون و ۱۰۰ هزار خانوار در کشور وجود دارد که از این تعداد حدود ۶ میلیون و ۶۰۰ هزار خانوار، معادل ۳۰.۷ درصد مستاجر هستند.
اخیرا هم محمود محمودزاده، معاون وزیر راهوشهرسازی گفته که از این تعداد مستاجر، ۷۰۰ هزار نفر برای دریافت وام ودیعه مسکن ثبتنام کرده بودند که تنها ۲۹۰ هزار نفر اطلاعات خود را در سامانه بارگذاری کردهاند.
طبق اظهارات او از این تعداد، پالایش اطلاعات متقاضیان انجام شده است و آنان به سیستمهای بانکی معرفی شدهاند و از این تعداد هم حدود ۱۳۰ هزار نفر تشکیل پرونده دادهاند و تسهیلات برای بیش از ۱۰۰ هزار نفر پرداخت شده است.
البته حسام عقبایی، نائب رئیس مشاور املاک، در گفتگو با صدا و سیما با تایید این که تخلفاتی در زمینه وام ودیعه مسکن دیده میشود، گفت: به عنوان مثال مواردی را داشتیم که صاحب پروانه فوت کرده بود و شاگرد مغازه سوءاستفاده کرده بود.
با این حال در این 1.5 درصد باید مقداری انحراف را هم در نظر گرفت. از جمله نمودهای این انحراف میتوان به خرید و فروش گسترده وام ودیعه مسکن در سایتهای غیرقانونی خرید و فروش وام اشاره کرد.
برخی از کارشناسان معتقدند به دلیل این که کد رهگیری تطبیق کدپستی با یک کد ملی است به راحتی هر فردی میتواند با خرید یا سوءاستفاده از کد ملی و کدپستی دیگران به انعقاد قرارداد صوری و در نتیجه دریافت کد رهگیری صوری اقدام کند.
حکومت مستقل شبکه بانکی
یکی از بزرگترین گلایههای مردم در ماجرای اعطای وام ودیعه مسکن، سنگاندازی بانکهاست. از همان ابتدای امر از میان 14 بانک معرفی شده برای ارائه این تسهیلات در تهران با شرایطی متفاوت از مصوبه ستاد مواجه شدیم.
از بین این ۱۴ بانک ۴ بانک به هیچ وجه با یک ضامن اقدام به پرداخت وام ۵۰ میلیونی نمیکردند و ۶ بانک نیز شرایط خاص خود را برای پرداخت یارانه اعلام میکردند.
از سوی دیگر مصوبه ستاد مبارزه با کرونا دریافت وام متقاضیان دارای شرایط را منوط به تشخیص بانک وامدهنده با ارائه هرکدام و یا ترکیبی از موارد زیر خواند:
گواهی کسر از حقوق، سهام عدالت، گواهی کسر از مستمری خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی، سهام عدالت، چک و سفته برای وامهای زیر ۱۵میلیون و چک و سفته، به همراه یک ضامن برای وام بالای ۱۵ میلیون تومان.
منبع: تجارت نیوز