به گزارش وقت صبح به نقل از تابناک باتو؛ مواد شیمیایی ماندگار یا ابدی موادی هستند که به دلیل ماندگاری باورنکردنی آنها در محیط به عنوان مواد تهدید کننده سلامت انسان شناخته میشوند.
این مواد تقریباً در همه جا – در لباس ها، مبلمان و حتی هوایی که نفس میکشیم – یافت میشوند. محققان دانشگاه استکهلم اخیراً این مواد را در آب باران اکثر نقاط جهان از جمله اکوسیستمهایی مانند قطب جنوب نیز پیدا کرده اند.
بیشتر بخوانید: 5 راز ساده ای که زندگی زوج ها را زیر و رو می کند
با این حال، سطوح بالقوه سمی این ترکیبات در باغهای سبزیجات، آب آشامیدنی و حتی شیر مادران شیرده حدود ۲۰۰۰۰۰ نفر که در نزدیکی کارخانههای شیمیایی خارج از شهر لیون فرانسه زندگی میکنند، نیز دیده شده است.
تحقیقات انجام شده در این زمینه، سطوح هشدار دهندهای از مواد شیمیایی ماندگار یا ابدی تحت عنوان PFAS یا پر و پلی فلوروآلکیل را در هوا، زمین و آب اطراف دو کارخانه شیمیایی در جنوب لیون، سومین شهر بزرگ فرانسه، نشان داده است.
این یافتهها سبب شده است تا درخواستهایی به منظور بررسی آلودگی و ممنوعیت استفاده از این دسته مواد شیمیایی مصنوعی، که برای دههها در طیف گستردهای از صنایع برای ساخت پوششها و محصولات مقاوم در برابر گرما، آب یا لکهها مورد استفاده قرار گرفتهاند، به مقامات ارسال شود.
مواد شیمیایی ماندگار یا ابدی چه تاثیراتی بر سلامت انسان دارند؟
مواد PFAS به عنوان مواد شیمیایی ماندگار یا ابدی شناخته میشوند؛ زیرا این مواد به طور طبیعی تجزیه نمیشوند و در طول زمان در بدن انسان و محیط زیست انباشته میشوند.
این ترکیبات حاوی پیوندهای کربن و فلوئور هستند که یکی از قویترین پیوندهای شیمیایی در شیمی آلی محسوب میشود که همین امر سبب مقاومت بالای این ترکیب در برابر تخریب میشود.
بسیاری از PFAS نیز به راحتی میتوانند تا کیلومترها دورتر از منبع انتشار خود در هوا و آب منتقل شوند.
طبق این اطلاعات، هیچ سطح ایمنی برای میزان PFAS وجود ندارد. در واقع این ترکیبات جزو مواد شیمیایی صنعتی دسته بندی میشوند و به بدن انسان تعلق ندارند.
جیمی دویت، استاد فارماکولوژی و سم شناسی در دانشگاه کارولینای شرقی، به یورونیوز نکست گفت:
«این ترکیبات جزو سموم مزمن و سیستمیک دسته بندی میشوند. این بدین معناست که این ترکیبات میتوانند سبب بیماریهایی شوند که علائم آنها در زمان پیری ظهور مییابند.»
کودکان و نوزادان بیشتر در معرض خطر هستند
کارشناسان در مصاحبه با Euronews Next بیان داشتند که مشهودترین تأثیر PFAS تاکنون بر روی سیستم ایمنی بدن انسان بوده است.
مشاهدات نشان داده اند که کودکانی که در معرض این گونه ترکیبات قرار داشته اند به واکسیناسیون پاسخ نمیدهند.
فیلیپ گراندژان، استادیار بهداشت محیط در دانشکده بهداشت عمومی هاروارد TH Chan، گفت: «ما در طی مطالعات خود متوجه شدیم که این کودکان در اوایل دوران کودکی به بیماریهای عفونی مکرری مبتلا میشوند. ما اساساً نسل بعدی را به خاطر اشتباه خود در استفاده از این ترکیبات بدون محدودیت مجازات میکنیم.»
او همچنین بیان داشت که: «کودکان و نوزادان متولد نشده به شدت آسیب پذیر هستند، زیرا مواد شیمیایی PFAS میتواند از جفت وارد خون جنین در حال رشد میشود و همچنین در غلظتهای بالاتر در شیر مادر نیز یافت میشوند.»
گراندژان افزود: «از این رو، مادرانی که در معرض این مواد شیمیایی قرار گرفته اند بار PFAS موجود در بدن خود را با نسل بعدی تقسیم میکند.»
دویت بیان داشت که با این وجود حتی اگر مادران در معرض آلودگی PFAS قرار داشته باشند، شیردهی امری مناسب به نظر میرسد.
او گفت: «آنچه ما در مورد خطرات این ترکیبات میدانیم بسیار کمتر از آن چیزی است که در مورد فواید شیردهی میدانیم.
ما میدانیم که تغذیه با شیر مادر برای نوزادان بسیار بسیار مفید است؛ با این حال، در مورد خطرات انتقال PFAS به نوزادان اطلاعات چندنی در اختیار نداریم.»