– انفجار در اسکله شهید رجایی بندرعباس تا لحظه تنظیم این گزارش، بر اساس اطلاعیه شماره ۴ سازمان مدیریت بحران ۲۵ کشته و ۷۵۲ مجروح به جا گذاشته است. آتشسوزی بزرگی که در این بندر تجاری رخ داد، ابعاد مختلفی داشت و علت بروز این حادثه هنوز به طور رسمی اعلام نشده است. اما واکنشها و اقدامات به این حادثه در میان مردم از نقاط مختلف کشور، قابل توجه بود.
، به غیر از واکنشهای چهرههای سیاسی و بهرهبرداریهایی که از این حادثه توسط طرفهای مختلف صورت گرفت، واکنشهای مردم عادی و چهرههای شناختهشده حاکی از همدردی با بازماندگان این حادثه بود. از یک طرف صفهای طولانی اهدای خون تشکیل شد و از سوی دیگر فستیوال کوچه در بوشهر رنگِ عزا گرفت.
ازدحام برای انتقال خون
پس از مشخص شدن ابعاد حادثه انفجار در اسکله شهید رجایی و اطلاعیهای که از سوی انتقال خون بندرعباس منتشر شد، تصاویر مختلفی از تشکیل صفهای اهدای خون در شهرهای گوناگون از هرمزگان تا اصفهان، البرز، تهران و دیگر مناطق منتشر شد. این وضعیتی بود که سازمان انتقال خون استان تهران برای توصیف آن از ازدحام بسیار زیاد مراجعه کنندگان استفاده کرد.
در بندرعباس نیز حضور مردم به اندازهای بود که مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، ساعتی پس از حادثه اعلام کرد ظرفیت پذیرش در انتقال خون بندرعباس تکمیل شده است، جایی برای نگهداری خون وجود ندارد و تنها افراد با گروه خونی (O منفی) به مرکز انتقال خون مراجعه کنند. سازمان انتقال خون استان تهران نیز از مردم درخواست کرد که در روزهای آینده نیز برای اهدای خون مراجعه کنند چرا که نگهداری برخی فرآوردههای خونی مانند پلاکت برای مدت کوتاهی ممکن است و حجم زیاد خون اهدایی در یک بازه زمانی کوتاه ممکن است آن را به ضایعات تبدیل کند.
از شادی به غم؛ سوگواری در کوچه
جشنواره موسیقی نواحی ایران و فستیوال کوچه دو رویداد موسیقایی بودند که واکنشهای جالب توجهی به این حادثه نشان دادند. دومین شب از جشنواره موسیقی نواحی که در بندرعباس برگزار میشد، رنگ سوگ به خود گرفت. بر اساس گزارشی که خبرنگار ایلنا از بندرعباس مخابره کرد و همچنین تصاویری که در شبکههای اجتماعی مورد توجه قرار گرفت، گروههای شرکتکننده در این رویداد به سوگخوانی و اجرای قطعات غمانگیز پرداختند. آئین سنج و دمام زنی نیز در جشنواره موسیقی نواحی انجام شد. سنج و دمام، یکی از آئینهای سنتی عزاداری در جنوب کشور به خصوص بوشهر است.
در فستیوال کوچه بوشهر نیز، گروههای شرکتکننده و مردم به نشانه احترام به سوگ مردم بندرعباس، ضمن راه انداختن دسته بزرگ عزاداری که تصاویر آن در شبکههای اجتماعی منتشر شد، در مدرسه سعادت بوشهر که یکی از محلهای برگزاری این رویداد بود به اجرای برنامه سوگواری و آئین سنج و دمام پرداختند.
خبرنگار ایرنا از بوشهر در گزارش خود از این رویداد نوشت: «مردم، دانشآموزان، معلمان و چهرههای فرهنگی بوشهر گرد آمدهاند؛ چهرههایی که در روشنای لرزان شمعها، خیره به آسمان و خاک، سوگوار جانهای پرکشیده بندرعباس بودند. در میانه این فضای سرشار از اندوه، ناخدا ستوده بر پا ایستاده و شروهای سوزناک میخواند؛ شروهای که هر واژهاش همچون زخم تازهای بر جانها مینشیند. صدای او درهم تنیده با کوبش دمامها، روح مجلس را به التهاب میانداخت؛ گویی بندر بوشهر نیز، همصدا با بندرعباس، زخم حادثه را بر دل گرفته است.»
در شبکههای اجتماعی؛ از چاوشی تا ثابتی
چهرههای مختلفی این حادثه را به مردم بندرعباس تسلیت گفتند. پیمان معادی، هومن سیدی، محسن چاوشی، محسن تنابنده، محسن یگانه، عرفان طهماسبی، مهران غفوریان، پریناز ایزدیار، فریبا نادری و علیرام نورایی از جمله چهرههای شناختهشدهای بودند که این داغ را تسلیت گفتند.
چهرهها و نهادهای ورزشی مانند کریم باقری، امیر قلعهنویی، یحیی گلمحمدی، سیدحسین حسینی، حسین کنعانیزادگان، سیدمهدی رحمتی، صالح حردانی، فدراسیون فوتبال، هیئتهای استانی و باشگاهها نیز به این موضوع واکنش نشان دادند. هنرمندان عرصه گرافیک نیز با انتشار طرحهای مختلف به این موضوع واکنش نشان دادند. در فضای توئیتر نیز کاربران عادی و شناختهشده نسبت به این موضوع ابراز همدردی کردند. همچنین همبستگی خاصی در واکنش به برخی اکانتهای شناختهشده اسرائیلی که نسبت به این حادثه ابراز خوشحالی یا بر آن موجسواری کردند، به وجود آمد.
در این میان، اقدام یکی از نمایندگان مجلس در توئیتر واکنشهای منفی زیادی گرفت. امیرحسین ثابتی منفرد، نماینده تهران در مجلس پس از این حادثه در یک پست توئیتری، کاربران را دعوت کرد که اخبار حادثه را از اکانتی به نام راه دیالمه پیگیری کنند. اکانتی که طی چند ماه گذشته فعال بوده و به او منتسب است. این اقدام واکنش منفی بسیاری به دنبال داشت. چرا که طی چند هفته گذشته این اکانت اخباری جعلی منتسب به سیدعباس عراقچی و علی لاریجانی منتشر کرده بود.