امروزه باتوجهبه سبک زندگی افراد و دغدغههای زیاد آنها، سفر حکم نفسکشیدن و استراحت مغزی را دارد و بخش جدانشدنی زندگی ما شده. اما اگر حیوان خانگی را در کنار خود پرورش دهیم، هنگام سفر چطور میتوانیم او را به شخص دیگری بسپاریم و چند روز از او دور بمانیم؟ حتماً شما هم وقتی بلیط هواپیما خود را رزرو میکنید، عذاب وجدان میگیرید از این که نمیتوانید دوست خود را همراه داشته باشید! خبر خوب این که برخی ایرلاینها حیوان خانگی را همسفر شما میکنند و در فرودگاه هم مشکلی برای حمل نخواهید داشت.
اگر میپرسید چطور ممکن است دوست کوچکم را با خود همراه کنم، کافی است تا انتهای مقاله همراه ما باشید تا تمام قوانین و مدارک لازم برای سفرتان را معرفی کنیم. البته از الان آمادگی این را داشته باشید که ممکن است حمل پت با هواپیما کاملاً باب میل شما نباشد، اما همیشه راهی هست که امنیت کامل و آرامش پت شما تضمین شود.
روشهای حمل حیوان خانگی با هواپیما
حمل حیوان خانگی با هواپیما به سه روش همراه، کارگو و فریت بار ممکن است که هر یک قوانین و شرایط خاص خود را دارند.
حمل حیوان خانگی با هواپیما به روش همراه
درصورتیکه پت شما به همراه قفس مخصوص حمل با هواپیما، تا سقف 8 کیلوگرم وزن داشته باشد، برخی ایرلاینها اجازه حمل حیوان خانگی بهصورت همراه را به شما میدهند. در این صورت حیوان خانگی خود را در کنارتان روی صندلی هواپیما مینشانید؛ بهتر است بدانید اغلب ایرلاینها قفس حیوان خانگی را زیر صندلی جلویی شما قرار میدهند و در طول پرواز اجازه ندارید او را از قفس خارج کنید.
درصورتیکه تمایل دارید در پرواز خارجی حیوان خانگی خود را همراه داشته باشید، باید از طرف ایرلاین کد حمل حیوان خانگی زنده یا AVIH را دریافت کنید. درصورتیکه کد را دریافت نکرده باشید، حیوان خانگیتان در پرواز پذیرش نخواهد شد. علاوهبرآن استفاده از باکس مناسب در اولویت کارتان است. برای حمل حیوان خانگی با پرواز باید باکس منعطف (softbox) داشته باشید.
حمل حیوان خانگی با هواپیما به روش فریت بار
در روش فریت بار، حیوان خانگی شما همراه چمدانهایتان به بخش بار هواپیما تحویل داده میشود. حساسیت این روش بالاتر است چرا که باید باکس مناسب و بدون چرخ برای پت انتخاب کنید تا در هنگام فرود و برخاستن هواپیما، جابهجا نشود؛ علاوهبرآن باید در پروازهای طولانی، آب و غذا به میزان کافی برای او در قفسش قرار دهید تا دچار گرسنگی و اضطراب نشود.
در این روش حیوان در بخش بار هواپیما نگهداری میشود و در ایمنترین وضعیت از نظر دما قرار میگیرد و پس از رسیدن به مقصد، در فرودگاه پت و چمدانها با هم تحویل داده میشود.
حمل حیوان خانگی با هواپیما به روش کارگو
در این روش حمل حیوان خانگی توسط هواپیما باربری انجام میشود و هزینه بیشتری هم دارد؛ باید تمام اطلاعات لازم نظیر شماره تماس صاحب پت، آدرس و اطلاعات لازم درمورد پت (نژاد، رنگ، وزن و سن) را روی قفس بنویسید. اما تفاوت آن با روش فریت بار در این است که باید چند روز پیش از پرواز حیوان را به یکی از دفاتر معتبر باربری تحویل دهید تا آن را در گمرک مقصد دریافت کنید.
تمام مشخصات ذکر شده و علاوهبرآن مشخصات فرد تحویلگیرنده باید روی قفس نوشته شود؛ علاوهبرآن مشخصات فرد تحویلگیرنده به طور دقیق در بارنامه وارد میشود و حیوان خانگی در مقصد تحویل فردی داده میشود که مشخصاتش در بارنامه ذکر شده.
قوانین و شرایط حمل حیوان خانگی با هواپیما
برای حمل حیوان خانگی با هواپیما ایرلاینهای مختلف قوانین و شرایط خاص خود را دارند. مهمترین موردی که باید در نظر داشته باشید، ایمن بودن باکس پت است؛ باید قفل مطمئن و قابلیت تهویه هوا داشته باشد تا حیوان خانگی دچار مشکل نشود.
- ارتفاع و طول و عرض باکس نباید از حد معینی بزرگتر باشد. (ارتفاع= 23 سانتیمتر، طول= 40 سانتیمتر، عرض= 30 سانتیمتر)
- وزن باکس نهایتاً 5 کیلوگرم باشد تا در سفرهای خارجی مشکلی ایجاد نکند.
- برای سفر گربه و سگ کوچک، حداقل سن باید 10 الی 12 هفته باشد. (برای ایرلاینهای خارجی 12 هفته)
- درصورتیکه حیوان خانگی شما بچه دارد و میخواهید همه را در یک قفس قرار دهید، وزن مجاز کلی هر یک از آنها نباید بیش از 2 کیلوگرم باشد و در هر قفس نهایتاً چهار پت جای میگیرند (مادر و سه فرزندش)؛ درصورتیکه وزن هر یک از آنها بیش از 2 کیلوگرم باشد باید باکس جدا برایشان تهیه کنید.
- رعایت قوانین کشور مبدا و مقصد برای حمل حیوان خانگی اهمیت بالایی دارد؛ ممکن است با نادیدهگرفتن کوچکترین قانونی امکان خروج حیوان خانگی خود را از دست بدهید.
- بعضی از کشورها اجازه حمل حیوان خانگی را تنها از طریق کارگو صادر میکنند و برخی از طریق همراه؛ همچنین بعضی کشورها قانون قرنطینه اجباری در زمان ورود حیوان خانگی به خاک کشور را دارند.
- درصورتیکه از پرواز کانکشن استفاده میکنید، قوانین ایرلاین دوم را بررسی کنید و از میزان وزن مجاز و روش حمل حیوان خانگی مطلع شوید.
- معمولاً ایرلاینها از پذیرش حیوان خانگی با بوی زننده، پرخاشگر و بیمار، باردار و یا همراه جفت، نژادهای حساس به تغییرات فشار و دمای هوا و حیواناتی که در ارتفاع دچار مشکلات تنفسی میشوند، صرفنظر میکنند.
- اگر از هواپیماهای مسافربری کوچک برای سفر استفاده میکنید، امکانپذیرش حیوان خانگیتان وجود نخواهد داشت.
ایرلاینهای مناسب حمل حیوان خانگی با هواپیما
ازآنجاکه حمل حیوان خانگی در تمام ایرلاینها و مسیرها ممکن نیست، باید برنامهریزی مناسبی برای سفر خود داشته باشید؛ درصورتیکه بلیط هواپیما خارجی را بهصورت کانکشن و با توقف رزرو میکنید حواستان باشد بلیط هر دو سفرتان از یک ایرلاین باشد تا از پذیرش پت در هر دو سفر مطمئن باشید.
اگر از ایرلاینهای متفاوتی بلیط رزرو کردهاید شرایط حمل حیوان خانگی را در آنها بررسی کنید. در ادامه چند ایرلاین خارجی که پذیرش حیوان خانگی در پرواز را دارند معرفی میکنیم.
ایرلاینهای خارجی
بین ایرلاینهای خارجی، ترکیش ایرلاین، لوفتهانزا، امارات و قطر حمل حیوان خانگی را انجام میدهند که هر یک شرایط متفاوتی دارند.
ایرلاین ترکیش ایرلاینز: سادهترین شرایط حمل حیوان خانگی در این ایرلاین است. رعایت قوانین اولیه و ساده کافی است؛ حتی امکان حمل در کابین هواپیما هم وجود دارد که باید قفس از ابعاد 40×30×23 سانتیمتر و 8 کیلوگرم وزن، بیشتر نباشد (طول، عرض، ارتفاع) و از باکس منعطف استفاده کرده باشید.
ایرلاین لوفتهانزا: اگر وزن حیوان و قفس آن کمتر از 8 کیلوگرم باشد، امکان حمل به کابین وجود دارد؛ اما اگر بیشتر شود باید از روش همراه و یا کارگو استفاده کنید. این ایرلاین امکان ورود دو حیوان خانگی برای هر فرد را میسر ساخته و فرد میتواند هر دو حیوان را به بخش بار تحویل دهد و یا به کابین ببرد. (امکان حمل یکی از آنها بهصورت حمل در کابین و دیگری در بخش بار هواپیما، وجود دارد)
ایرلاین فلای دبی: در این ایرلاین محدودیت وزن حیوان خانگی بر اساس ابعاد قفس آن تعیین میشود. مثلاً اگر قفس آن 60×40×40 باشد، وزن مجاز برای او 17 کیلوگرم است و اگر ابعاد قفس 101×68×76 سانتیمتر باشد، حداکثر وزن مجاز 90 کیلوگرم خواهد بود. بهتر است برای کسب اطلاعات کامل درمورد حمل حیوان خانگی در ایرلاین فلای دبی به وبسایت رسمی آن مراجعه کنید تا از هزینهها و آخرین تغییرات مطلع شوید.
ایرلاین قطر ایرویز: محدودیت ایرلاین قطر برای حمل حیوانات با شرایط خاص است؛ درصورتیکه حیوان بوی زننده داشته باشد و یا با بیماری خاصی درگیر باشد و اگر در ارتفاعات دچار گرمازدگی، اضطراب و مشکل تنفس شود، امکان حمل با این ایرلاین را نخواهید داشت.
همچنین اگر مسافر ایرلاین دیگری باشید و پرواز دوم شما با ایرلاین قطر باشد، حیوان خانگی شما اجازه ورود به هواپیما قطر را نخواهد داشت و باید آن را بهصورت کارگو به مقصد برسانید.
توجه داشته باشید، یکی از قوانین حمل حیوان خانگی در پروازهای خارجی این است که مسافر نمیتواند صندلیهای خروج اضطراری را انتخاب کنید. همچنین امکان رزرو صندلی با فضای پای بیشتر (مثلاً کنار راهرو) برای مسافران دارای حیوان خانگی وجود ندارد.
ایرلاینهای داخلی
در ایرلاینهای داخلی، چندین ایرلاین خدمات حمل حیوان خانگی بهصورت همراه در کابین و در قسمت بار هواپیما را ارائه میدهند که در ادامه بررسی خواهیم کرد.
ایرلاین ماهان: اگر بلیط هواپیما ماهان را رزرو کردهاید و راهی سفری به خارج از کشور هستید، امکان حمل حیوان از پایانه مسافربری و در بخش بار هواپیما وجود دارد؛ اما اگر پرواز مسیرهای داخلی را رزرو کردهاید، باید حیوان خانگی را به پایانه باربری تحویل داده و از روش کارگو استفاده کنید.
ایرلاین آسمان: در این ایرلاین محدودیت وزن حیوان خانگی و قفس آن تا 14 کیلوگرم است؛ از پذیرش حیواناتی که تازهزایمان کردهاند و یا باردار هستند جلوگیری میشود.
ایرلاین سپهران: تنها در برخی پروازهای خارجی امکان حمل حیوان زنده وجود دارد و برای رزرو بلیط هواپیما برای حیوانات خانگی از ایرلاین سپهران باید از طریق ایرلاین پیگیریهای لازم را انجام دهید.
ایرلاین کاسپین: قوانین بینالمللی درمورد حمل حیوانات خانگی در پروازهای کاسپین پابرجاست و حیوانات در بخش بار هواپیما حمل میشوند. تنها مسئله حائز اهمیت سایز قفس حیوان است که نباید از 23×35×45 سانتیمتر بیشتر شود.
ایرلاینهای تابان، زاگرس، فلای پرشیا، چابهار، کارون و کیش ایر اجازهی حمل حیوانات خانگی را به شما نخواهند داد.
مدارک لازم برای حمل حیوان خانگی با هواپیما
بسته به کشوری که به آن سفر میکنید مدارک لازم برای حمل حیوان خانگی متفاوت است. از مهمترین مدارک لازم، مدارک بهداشتی است که نشان میدهد پت شما مشکل هاری و انگلی ندارد؛ علاوهبرآن شناسنامهاش است که واکسن و تاریخهای آن را نشان میدهد. از دیگر مدارک ضروری و لازم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- شناسنامه یا پاسپورت پت
- تمام مدارک واکسیناسیون پت از دامپزشکیهای معتبر
- تأیید کتبی قرنطینه دامپزشکی فرودگاه
- گواهی معتبر بهداشتی بینالمللی (توسط دامپزشکی دولتی مبدأ یا مقصد صادر میشود)
- تکمیل فرم درخواست انجام امور حمل حیوان خانگی
- ارائه برگه پرداخت هزینه حمل حیوان خانگی
- انجام آزمایشهای مهم در آزمایشگاههای مورد تأیید کشور مقصد (برخی کشورها آزمایشهای انجام شده در کشور مورد تأیید خودشان را قبول دارند و برای انجام این کار باید به دامپزشکی معتبر ایرانی مراجعه کنید تا آنها با آزمایشگاه مورد تأیید کشور مقصدتان ارتباط برقرار کنند و تأییدیههای لازم را دریافت کنند)
با تکمیل مدارک بالا میتوانید بلیط هواپیما خارجی را برای پت خود تهیه کنید تا با شما راهی سفر شود.
ابعاد قفس حیوان خانگی در سفر با هواپیما
برای محاسبه ابعاد قفس مناسب برای پت خود باید نکاتی را مدنظر داشته باشید. برای تعیین ابعاد قفس، باید موارد ذکر شده در تصویر اندازهگیری شود تا قفس استانداری را تهیه کنید.
- A: فاصله نوک بینی تا سر دم
- B: ارتفاع از زمین تا مفصل آرنج
- C: عرض شانهها (پهنترین نقطه حیوان)
- D: قد حیوان در حالت ایستاده (یا نوک گوش تا پایین پا)
محاسبه طول قفس : A+ (1/2)B
محاسبه عرض قفس: C ×2
ارتفاع قفس برابر است یا قد حیوان در حالت ایستاده.
اگر حیوان شما از نوع پوزهکوتاه باشد باید 10% فضا را بزرگتر در نظر بگیرید. مطمئن شوید قفس تهویهی مناسب برای حیوان را دارد و همچنین فضای مناسب برای آب و غذای او را ایجاد کنید. در صورت لزوم از ظرف آبی استفاده کنید که در تکانهای احتمالی، آب از ظرف بیرون نریزد.
در پروازهای طولانی غذا به مقدار مناسب برای او قرار دهید تا دچار گرسنگی و اضطراب نشود. برای آرامش بیشتر حیوان، چند روز پیش از پرواز او را با قفسش آشنا کنید.
هزینه حمل حیوان خانگی با هواپیما
حمل حیوانات خانگی با هواپیما در تمام ایرلاینها هزینهای جدا دارد و با بار رایگان مسافر حساب نمیشود. حتی اگر قفس حیوان خانگی کوچک باشد و یا خودش وزن کمی داشته باشد باز هم باید هزینهی جداگانهای پرداخت کنید.
- برای پرندگان مجموع هزینه بار به این صورت محاسبه میشود: (مجموع وزن پرنده و قفس) ×4، برای مثال اگر مجموع وزن قفس و پرنده 4 کیلوگرم باشد، مجموع هزینه پرداختی شما معادل هزینه اضافهبار 16 کیلوگرمی خواهد بود.
- برای حمل گربه و سگ و دیگر حیوانات خانگی (به جز پرندگان): (مجموع وزن حیوان خانگی و باکس) ×2، مثلاً اگر مجموع وزن پت و باکس آن 9 کیلوگرم شود، مجموع هزینه پرداختی برای اضافه باری معادل 18 کیلوگرم خواهد بود.
- قوانین هزینه اضافهبار طبق قوانین ایرلاین مربوطه بررسی و پرداخت میشود.